sobota, 16 marca 2013

Wiśniowe claufoits


Ostatni tydzień, z resztą jak i kolejny to urwanie głowy w szkole i w sprawach związanych z planowanymi wyjazdami. Ledwo wstaję, siedzę i myślę, ale na ten weekend postanowiłam odciąć się od wszystkiego i na spokojnie posiedzieć w domu, znaleźć czas dla siebie i na gotowanie :)
Dzisiejsze ciasto jest dość ciekawe. Przed pieczeniem na konsystencję ciasta na naleśniki, a po wyjęciu z pieca właśnie taki posmak. Do tego połączenie wiśni i skórki cytrynowej, w moim domu znika bardzo szybko :)
Składniki:

3/4 szklanki cukru
skórka starta z 1 cytryny
szczypta soli
300 ml mleka
300 ml śmietanki 36%
3 jajka
2 żółtka
120 g mąki
250-300 g całych wiśni bez pestek (u mnie z domowego dżemu)

Przygotowanie:

1. Wymieszać cukier ze startą skórką cytrynową, dodać sól. Wlać mleko i śmietankę, wszystko mieszać mikserem, wbijać po jajku, a następnie dodać żółtka. Przesiać mąkę i wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż nie będzie żadnych grudek.

2. Piec nagrzać do 170 st. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem, przelać do niej płynną masę na ciasto, równomiernie wrzucić wszystkie wiśnie. Piec przez ok. 40 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz