niedziela, 10 marca 2013

Cinnamon rolls



Czyli bułeczki drożdżowe z nadzieniem cynamonowo- czekoladowym nadzieniem. Wg mnie wyszły bardzo dobrze, bo ogólnie uwielbiam wszelkie ciasta na drożdżach, może były jedynie trochę za słodkie, więc w przepisie podam już wersję z mniejszą ilością cukru :) Wtedy można ozdobić je dodatkowo lukrem. 

Składniki:
+na ciasto:
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
40 g masła
120 g cukru
600 g mąki
szczypta soli
1 jajko
+na nadzienie:
120 g jasnobrązowego cukru
2 i 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
100 g masła
150 g gorzkiej czekolady

1 jajko

Przygotowanie:


1. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić zaczyn na ok. 10 min do wyrośnięcia. Do dużej miski przesypać mąkę, cukier i sól. W rondelku rozpuszczać masło. Zaczyn drożdżowy przelać do mąki i dokładnie wyrabiać, następnie dodać jajko i masło. Ciasto musi być gładkie i nie powinno lepić się zbytnio do rąk, więc ewentualnie podsypywać mąką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

2. Gdy ciasto podwoi już swoją objętość, zacząć przygotowywać nadzienie. Cukier wymieszać z cynamonem, czekoladę pokroić na drobne kawałeczki, a masło rozpuścić. Piec nagrzać do 180 st, większą prostokątną blachę natłuścić i posypać bułką tartą. 

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy na spory prostokąt, pędzlem kuchennym rozsmarować na nim masło, posypać wierzch cukrem z cynamonem oraz czekoladą, pozostawiając wolne brzegi. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić w kawałki o grubości ok. 3 cm (ok 16 bułeczek). Wszystkie układać w formie tuż obok siebie, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec przez ok. 30 min na złoty kolor. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz