Składniki:
+na ciasto:
90 g serka śmietankowego (typu Almette)
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
100 g margaryny
szczypta soli
+nadzienie serowe:
250 g serka śmietankowego (typu Almette)
1 duże jajko
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
ok 1/2 puszki dżemu frużelina o smaku owoców leśnych ( lub inny dowolny lub świeże owoce )
lukier (1/2 szklanki cukru pudru + łyżka mleka)
garść migdałów
Przygotowanie:
1. Wyrobić ciasto z podanych składników, aż będzie jednolite i nie będzie się kleiło do rąk. Masę serową przygotować mieszając wszystkie składniki mikserem, jeżeli masa wyjdzie zbyt płynna, to dodać więcej sera (może być również np. mascarpone).
2. Piec rozgrzać do 180 st. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na większy prostokąt, na środku wyłożyć pas dżemu na całej długości, a po obu jego stronach równomiernie masę serową, pozostawiając ok 5 cm od krawędzi. Wolną przestrzeń ciasta nacinać skośnie w równoległe paski. Boczne nacięcia nakładać na siebie naprzemiennie, jak warkocz (przy czym końce po prostu zagiąć do góry). Przełożyć na pergamin i piec przez ok 20 min.
3. Po wyjęciu z pieca polać przygotowanym lukrem i posypać z wierzchu płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz