Składniki:
+na ciasto:
90 g serka śmietankowego (typu Almette)
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
100 g margaryny
szczypta soli
+nadzienie serowe:
250 g serka śmietankowego (typu Almette)
1 duże jajko
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
ok 1/2 puszki dżemu frużelina o smaku owoców leśnych ( lub inny dowolny lub świeże owoce )
lukier (1/2 szklanki cukru pudru + łyżka mleka)
garść migdałów
Przygotowanie:
2. Piec rozgrzać do 180 st. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na większy prostokąt, na środku wyłożyć pas dżemu na całej długości, a po obu jego stronach równomiernie masę serową, pozostawiając ok 5 cm od krawędzi. Wolną przestrzeń ciasta nacinać skośnie w równoległe paski. Boczne nacięcia nakładać na siebie naprzemiennie, jak warkocz (przy czym końce po prostu zagiąć do góry). Przełożyć na pergamin i piec przez ok 20 min.
3. Po wyjęciu z pieca polać przygotowanym lukrem i posypać z wierzchu płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz