niedziela, 24 marca 2013

Ciasto cynamonowo-jabłkowe z polewami



 Puszyste i delikatne ciasto jabłkowe o smaku cynamonowym nie jest niczym nadzwyczajnym, w zasadzie to bardzo lubię prostotę w kuchni. Ale to ciasto oblane polewami z krówek oraz białej czekolady ma już zdecydowanie ciekawszy smak i przede wszystkim ślicznie się prezentuje :)

Składniki:

120 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jabłka
3 jajka
150 g cukru
opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 łyżka likieru kakaowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
115 g masła roztopionego i ostudzonego

garść płatków migdałowych
garść płatków owsianych

60 g białej czekolady + jedna łyżka śmietanki 36%
5 krówek + 2 łyżki śmietanki 36%

Przygotowanie:

1. Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić je w kostkę, odstawić. Jajka ubijać z cukrem aż do uzyskania puszystej piany, dodać cukier waniliowy i cynamon, wlać roztopione masło. Stopniowo dosypywać mąkę, proszek do pieczenia i na koniec szczyptę soli. Opcjonalnie dodać likieru.

2. Okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem, a piec rozgrzewać do 180 st. Wylać do niej masę i równomiernie wrzucić na jej wierzch skrojone jabłka, posypać migdałami i płatkami owsianymi. Piec ok 30-40 min.





3. W między czasie przygotować polewy. W kąpieli wodnej, w małym garnuszku roztapiać białą czekoladę oraz wlać do niej śmietankę, mieszać aż będzie jednolita. Do drugiego rondelka wlać śmietankę oraz włożyć krówki, rozgniatać je łyżką, podgrzewając na średnim ogniu, aż polewa uzyska gładką konsystencję (uważnie pilnować, by nie spalić). Kiedy obie polewy będą gotowe, zdjąć je z ognia.

4. Po wyjęciu ciasta z pieca dać mu ostygnąć, a następnie dowolnie polać je polewą z czekolady oraz krówkową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz