wtorek, 5 marca 2013
Placek jagodowy
Taki placek zawsze pokazywany był w bajkach i filmach amerykańskich, w Polsce nie jest żadnym tradycyjnym przysmakiem, a powinien.;) Ciasto jest owocowe, więc dość lekkie, do tego kwaśnawe i takie domowe :) Jedynym problemem jest fioletowy język , smacznegoo !
Składniki:
-na ciasto:
3/4 kostki masła
7 łyżek zimnej wody
szczypta soli
2 szklanki mąki
-na nadzienie:
600g jagód
1/2 szklanki cukru
sok z połowy cytryny
1/3 szklanki mąki
Przygotowanie:
1. Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, sól i wodę i wyrabiać aż masa stanie się gładka (rękoma lub robotem kuchennym). Ewentualnie podsypać mąką. Podzielić ciasto na dwie części, jedną trochę większą na spód i brzegi oraz mniejszą na wierch placka.
2. Jagody( jeżeli mrożone, to odmrozić i odcedzić ) wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać mąkę. Nagrzać piekarnik do 180 st. Przygotować okrągłą formę do ciasta, wysmarować ją tłuszczem. Większy kawałek ciasta rozwałkować i wyłożyć w formie, aby całkowicie je przykryło, przełożyć nadzienie na ciasto, a następnie nakryć je rozwałkowaną drugą jego częścią, którą wcześniej można dowolnie naciąć. Skleić boki z górną warstwą.
3. Wierzch placka posmarować rozkłóconym jajkiem i piec przez ok. 35 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
a jaka średnica tortownicy?
OdpowiedzUsuń23 cm :)
OdpowiedzUsuń