wtorek, 5 marca 2013

Placek jagodowy


Taki placek zawsze pokazywany był w bajkach i filmach amerykańskich, w Polsce nie jest żadnym tradycyjnym przysmakiem, a powinien.;) Ciasto jest owocowe, więc dość lekkie, do tego kwaśnawe i takie domowe :) Jedynym problemem jest fioletowy język , smacznegoo !

Składniki:
-na ciasto:
3/4 kostki masła
7 łyżek zimnej wody
szczypta soli
2 szklanki mąki
-na nadzienie:
600g jagód
1/2 szklanki cukru
sok z połowy cytryny
1/3 szklanki mąki

Przygotowanie:

1. Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, sól i wodę i wyrabiać aż masa stanie się gładka (rękoma lub robotem kuchennym). Ewentualnie podsypać mąką. Podzielić ciasto na dwie części, jedną trochę większą na spód i brzegi oraz mniejszą na wierch placka.

2. Jagody( jeżeli mrożone, to odmrozić i odcedzić ) wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać mąkę. Nagrzać piekarnik do 180 st. Przygotować okrągłą formę do ciasta, wysmarować ją tłuszczem. Większy kawałek ciasta rozwałkować i wyłożyć w formie, aby całkowicie je przykryło, przełożyć nadzienie na ciasto, a następnie nakryć je rozwałkowaną drugą jego częścią, którą wcześniej można dowolnie naciąć. Skleić boki z górną warstwą.

3. Wierzch placka posmarować rozkłóconym jajkiem i piec przez ok. 35 min.

2 komentarze: