wtorek, 26 marca 2013

Biszkopt z kremem cytrynowym


Delikatny biszkopt z bardzo puszystym kremem cytrynowym. Ciasto rozpuszcza się w ustach. Nie wychodzi za słodkie, ale jeżeli chcecie, śmiało można jeszcze zmniejszyć ilość cukru w kremie, wtedy jeszzcze bardziej poczujemy kwaskowy smak :)

Składniki:

+biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru (lub mniej)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku cytryny
szczypta soli

+krem:
5 jajek
1 szklanka cukru
sok wyciśnięty z 2 cytryn
 2 łyżki tartej skórki cytrynowej
1/2 kostki masła
500 ml śmietanki 30%
1/2 opakowania śmietanki w proszku

wiórki kokosowe na wierzch

Przygotowanie:

1. Na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier. Następnie utrzeć żółtka z sokiem z cytryny i dodać do białek, ubijać aż piana będzie jasna i sztywna. Przelać masę do wysmarowanej tłuszczem kwadratowej formy i piec w 180 st prze z 40 min.

2. Zetrzeć skórkę z cytryn, wycisnąć z nich sok i odstawić. Jajka ubijać z cukrem na kogel-mogel w kąpieli wodnej. Dodać sok z cytryny i ubijać jeszcze przez ok 10 min, aż masa zgęstnieje i będzie puszysta. Wmieszać skórkę cytrynową i zdjąć z ognia. Delikatnie ostudzić, a następnie dodać masło pokrojone w kostkę. Gdy się rozpuści, pozostawić masę do całkowitego ostudzenia. Gdy uzyska temp pokojową, zacząć ubijać bardzo zimną śmietankę ze śmietanką w proszku, na sztywno. Delikatnie wymieszać bitą śmietanę z masą cytrynową i schłodzić w lodówce.

3. Biszkopt przekroić na 3 równe części. Wyłożyć na pierwszej części około 1/3 kremu, przykryć kolejnym płatem i powtarzać. Wierzch również okryć kremem i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schładzać w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz