Składniki:
Spód:
120 g masła
20 g kakao
250 g herbatników
100 g mlecznej czekolady
Kajmakowe nadzienie:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
1/2 łyżeczki soli
150 g niesolonych orzeszków ziemnych
Czekoladowa polewa:
100 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
100 ml śmietanki kremówki
65 g masła
70 g białej czekolady
Przygotowanie:
1. Puszkę z mlekiem skondensowanym włożyć do rondelka z woda i gotować przez 3 godziny.
2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Herbatniki zmielić na drobno przy pomocy blendera; w międzyczasie w rondelku o grubym dnie rozpuszczać masło i wymieszać je z kakao, gdy składniki się połączą, dodać mleczną czekoladę. Gdy całkowicie się rozpuści, a konsystencja będzie jednolita, rondelek zdjąć z ognia. Pokruszone herbatniki wymieszać z masą czekoladową. Gotowy kruchy spod przełożyć do kwadratowej formy (ok. 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12 min. Po upieczeniu ostudzić.
3. Ugotowany kajmak wyjąć z puszki i rozprowadzić po upieczonym spodzie. Równomiernie wyłożyć na jego powierzchni orzeszki ziemne i wszystko posypać solą. Przygotować dwa garnuszki. W jednym zagotować wodę i nad unoszącą się parą, w metalowej misce, rozpuścić białą czekoladę. W drugim garnku rozpuszczać obie czekolady na średnim ogniu, dolać śmietankę i wciąż mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Wrzucić pokrojone w kostki masło, energicznie wmieszać, aż do połączenia się wszystkich składników. Gotową polewę równomiernie rozprowadzić po powierzchni warstwy kajmakowej.
4. Następnie, używając małej łyżeczki polewać białą czekolada wierzch ciasta, malując nieregularne wzory. Ciasto schładzać w lodówce przez co najmniej dwie godziny przed podaniem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz