piątek, 26 grudnia 2014

Frangipane z gruszkami

Frangipane to pochodzące z Francji migdałowe nadzienie, królujące na stolach głownie w okresie Bożonarodzeniowym. Jest dość ciężkie, gdyż stworzone jest na bazie migdałów, masła i cukru. Ciasto ma jednak zdecydowanie wyrafinowany smak, zwłaszcza w połączeniu z sezonowymi gruszkami. Fani jabłek, brzoskwiń czy choćby owoców leśnych mogą również wypróbować takichże wariacji. Przepyszny pomysł na proste, ale i bogate w smaki ciasto.

Składniki:

Kruchy spód:

120 g masła pokrojonego w kostki
180 g mąki
szczypta soli
3 łyżki cukru
1/4 szklanki lodowatej wody

Frangipane:

2 duże jajka
200 g mielonych migdałów
115 g roztopionego masła
100 g cukru
70 g mąki

3 duże gruszki
płatki migdałowe
cukier puder 


Przygotowanie:

1.  W robocie kuchennym wyrabiać wszystkie suche składniki wraz z masłem.   Kiedy masa będzie coraz bardziej zbita dolewać powoli zimnej wody. Mieszać jeszcze przez ok. minutę, aż ciasto uzyska stałą jednorodna konsystencje. Gotowym ciastem wyłożyć okrągłą tortownice o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy migdałowej.

2. Używając miksera lub ręcznej trzepaczki, ubijać energicznie roztopione masło i cukier. Po dwóch minutach dodawać po jednym jajku. Wciąż ubijając wsypać drobno zmielone migdały oraz mąkę. Mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Piec rozgrzać do 170 stopni.

3. Gruszki obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda. Pokroić na pięć kawałków. Spod wyjąć z lodówki, wyłożyć na nim masę migdałową. Gruszki ułożyć na wierzchu masy w kształcie gwiazdy, delikatnie wciskając je do środka. Posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec przez 60 min na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić, a następnie opruszyć z wierzchu cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz