środa, 24 grudnia 2014

Sernik kokosowy z frużeliną jagodową

Z okazji Świąt wrzucam nowy, przyciągający wzrok sernik na zimno! Egzotyczny kokos, biała czekolada i nasze leśne jagody, połączenie ciekawe i pobudzające wszelkie zmysły. Sernik nie wymaga pieczenia, ale na pewno troszkę cierpliwości podczas chłodzenia.. Ale na przyjemności trzeba zawsze trochę poczekać, a Święta są tego najlepszym przykładem. 

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

150 g ciasteczek maślanych
70 g roztopionego masła
1 czubata łyżka mąki 

Masa serowa:

250 g śmietanki 36%
500 g serka mascarpone
500 g serka kanapkowego (np. Philadelphia)
100 g białej czekolady
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych

Dżem jagodowy:

350 g jagód (użyłam mrożonych)
4 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka maki ziemniaczanej

ciasteczka Rafaello do ozdoby 

Przygotowanie:

1. Piec rozgrzać do 180 stopni. W blenderze rozdrobnić ciasteczka i wymieszać z roztopionym masłem i mąką. Wyłożyć na spodzie okrągłej tortownicy. Piec przez 15 min. Po upieczeniu, wyjąć z pieca i ostudzić.

2. Przy pomocy robota kuchennego ubijać śmietankę kremówkę. Gdy będzie już prawie sztywna, zmniejszyć prędkość ubijania i dodawać stopniowo mascarpone i serek Philadelphia. W międzyczasie roztopić białą czekoladę w kąpieli wodnej.  Do masy serowej dodać czekoladę oraz po łyżce cukru pudru. Na koniec wsypać wiórki kokosowe, mieszać jeszcze przez minute, a następnie przełożyć masę do tortownicy. Sernik przykryć folią i wstawić do lodówki na czas przygotowywania frużeliny.

3. Jagody przesypać do rondelka, dodać cukier, sok z cytryny i doprowadzić do zagotowania, od czasu do czasu mieszając. Zmniejszyć ogień. Dodać mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut, aż dżem zacznie gęstnieć. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 

4. Gotowy dżem rozprowadzić na wierzchu sernika. Ozdobić przekrojonymi na pół ciasteczkami Rafaello. Ciasto ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej 6 godzin. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz