wtorek, 30 grudnia 2014

Tarta gruszkowo- malinowa

Owocowa tarta o świątecznym posmaku cynamonu, orzechów oraz miodu, z sezonowymi gruszkami oraz w tym przypadku mrożonymi malinami. 

Składniki:

Kruche ciasto:

45 g orzechów włoskich
60 g cukru
120 g masła
szczypta soli
1/3 szklanki zimnej wody
1/2 łyżeczki cynamonu
300 g mąki

Nadzienie:

1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki płynnego miodu
7 gruszek
200 g malin

1 jajko

Przygotowanie:

1. Orzechy włoskie zmielić przy pomocy blendera na drobna mączkę. Orzechy, cukier, sól, cynamon oraz masło wyrabiać ręcznie lub używając robota kuchennego, gdy składniki się dobrze połączą, stopniowo dosypywać mąkę. 
Wciąż ugniatając lub mieszając maszynowo dodać całą mąkę oraz wlewać wodę,aż ciasto uzyska jednolitą i gładką konsystencje, nie lepiącą się do rąk. Podzielić na dwie części, w stosunku 1:2. Większą cześć wyłożyć spód formy do tart. Drugą część zawinąć w folie spożywczą i wszystko wstawić do lodówki do schłodzenia.

2. Gruszki obrać, przeciąć w pół, wyciąć gniazda i pokroić każdą połowę na około 5 kawałków. Włożyć do dużej miski wraz z malinami, dodać płynny miód oraz cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Odcedzić, jeżeli owoce puściły wodę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

3. Nadzienie przełożyć na schłodzony spód. Pozostałą część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na oproszonym mąką blacie. Nożem wycinać długie paski o szerokości około 1,5cm i układać z nich kratkę na wierzchu owoców. Kratkę posmarować rozbełtanym jajkiem 
używając pędzelka kuchennego. Tartę piec przez 40 min. Po upieczeniu ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz