piątek, 6 czerwca 2014

Tarta truskawkowa z kokosową kruszonką


Czy jest piękniejszy widok niż mijane przy drodze panie sprzedające kosze pełne truskawek ? Nie sądzę. Chyba każdy z nas czeka na ten moment w roku, kiedy to polska truskawka zagości na naszych stołach. Oprócz zajadania się nimi prosto z krzaka, proponuję wykorzystać w wielu deserach, sosach, sałatkach i innych. Czy to beza, biszkopt, drożdżówka lub właśnie tarta- wszędzie truskawka jest mile widziana. Dlatego do roboty ! Owoce bardzo dobrze komponują się z kokosem, tarta jest lekka i znika za szybko.. ;)

Składniki:

-spód:

1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
120 g masła
1/4 szklanki maślanki naturalnej

-nadzienie:

550 g świeżych, odszypułkowanych truskawek
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
1/3 szklanki brązowego cukru
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

-kruszonka:

3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
szczypta soli
6 łyżek schłodzonego masła

 Przygotowanie:

1. Przygotować spód ciasta: połączyć suche składniki w misce, dodać pokrojone w kostkę masło i ucierać rękoma. Dodać maślankę i ugniatać, by ciasto uzyskało gładką konsystencję. Blat posypać mąką i rozwałkować na nim przygotowane ciasto. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy do tart o średnicy 24 cm, odciąć wystające poza formę końcówki ciasta. Schładzać spód w zamrażarce (lub lodówce) na czas przygotowania nadzienia i kruszonki.

2. Piec rozgrzewać do temperatury 200 st. Truskawki obmyć i przekroić na ćwiartki (gdy owoce są mniejsze- wystarczy na pół), wymieszać w misce z cukrem, skrobią kukurydzianką oraz sokiem z cytryny. Odstawić. Składniki na kruszonkę połączyć i ręcznie wyrabiać aż do powstania mniejszych i większych grudek. 

3. Schłodzony spód wyjąć z zamrażarki. Truskawki układać na cieście, pozostawiając na dnie miski sok, który puściły owoce. Wszystko posypać przygotowaną kruszonką. Tartę piec przez 20 min w temp. 200 stopni, a następnie zmniejszyć do 170 i piec jeszcze przez kolejne 30 min. Po upieczeniu ostudzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz