Składniki:
-spód:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
120 g masła
1/4 szklanki maślanki naturalnej
-nadzienie:
550 g świeżych, odszypułkowanych truskawek
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
1/3 szklanki brązowego cukru
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
-kruszonka:
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
szczypta soli
6 łyżek schłodzonego masła
Przygotowanie:
1. Przygotować spód ciasta: połączyć suche składniki w misce, dodać pokrojone w kostkę masło i ucierać rękoma. Dodać maślankę i ugniatać, by ciasto uzyskało gładką konsystencję. Blat posypać mąką i rozwałkować na nim przygotowane ciasto. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy do tart o średnicy 24 cm, odciąć wystające poza formę końcówki ciasta. Schładzać spód w zamrażarce (lub lodówce) na czas przygotowania nadzienia i kruszonki.
2. Piec rozgrzewać do temperatury 200 st. Truskawki obmyć i przekroić na ćwiartki (gdy owoce są mniejsze- wystarczy na pół), wymieszać w misce z cukrem, skrobią kukurydzianką oraz sokiem z cytryny. Odstawić. Składniki na kruszonkę połączyć i ręcznie wyrabiać aż do powstania mniejszych i większych grudek.
3. Schłodzony spód wyjąć z zamrażarki. Truskawki układać na cieście, pozostawiając na dnie miski sok, który puściły owoce. Wszystko posypać przygotowaną kruszonką. Tartę piec przez 20 min w temp. 200 stopni, a następnie zmniejszyć do 170 i piec jeszcze przez kolejne 30 min. Po upieczeniu ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz