wtorek, 27 maja 2014

Sernik Ferrero Rocher


 Zainspirowana lodami o smaku Ferrero Rocher postanowiłam wykorzystać te pyszne czekoladki do jakiegoś swojego wypieku. Padło na ten oto sernik, który smakuje naprawdę przepysznie. Wydaje się być pracochłonny, ale jeżeli jesteście w miarę dobrze zorganizowani w kuchni, to spokojnie uda Wam się go upiec. A schłodzony sernik na tak upalne dni chyba jak znalazł :)

Składniki:

-spód:

ok.170 g (całe opakowanie) herbatników holenderskich
60 g gorzkiej czekolady
100 g miękkiego masła
2 łyżki mączki z orzechów laskowych

-masa serowa:

450 g mascarpone
450 g twarogu trzykrotnie zmielonego
3 jajka 
2 łyżeczki cukru
4 łyżki mąki pszennej
280 g nutelli
60 g mlecznej czekolady
60 g orzechów laskowych
6 pralinek Ferrero Rocher

-wierzch:

80 g czekolady gorzkiej
80 ml śmietanki kremówki
1 łyżka golden syropu (lub ewentualnie płynnego miodu)
40 g orzechów laskowych
4 pralinki Ferrero Rocher

Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Czekoladę na spód rozpuścić w kąpieli wodnej. Herbatniki zmielić, dodać miękkie masło, mączkę orzechową oraz roztopioną czekoladę- dokładnie miksować w robocie kuchennym. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie na spodzie równomiernie rozłożyć masę na spód. Piec go przez 10 min, wyjąc i ostudzić.

2. Orzechy laskowe (zarówno z do masy serowej jak i na wierzch) drobno posiekać, a następnie podprażać na lekko złoty kolor na suchej patelni. Mleczną czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej. Piec rozgrzać go 140 stopni.

3. Przygotować masę serową (najlepiej przy użyciu miksera). Połączyć ser mascarpone oraz twaróg. Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku, połączyć z cukrem oraz nutellą. Dodać roztopioną czekoladę, mąkę oraz posiekane 60 g orzechów. Pralinki pokroić na małe kawałeczki i dodać je do masy. Przelać ją do tortownicy z upieczonym spodem i piec przez 2 godziny.

4. Po upieczeniu sernik schładzać przez co najmniej godzinę. W międzyczasie przygotować czekoladowy ganache. W rondelku o grubym dnie rozpuszczać na średnim ogniu gorzką czekoladę, kremówkę i golden syrop. Cały czas mieszać aż do uzyskania gęstej, ciemnoczekoladowej konsystencji. Schłodzony sernik całkowicie pokryć polewą używając metalowej szpatułki. Z wierzchu posypać pozostałymi orzechami laskowymi oraz ozdabiać przekrojonymi na pół pralinkami Ferrero Rocher. Schładzać w lodówce jeszcze godzinę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz