czwartek, 12 czerwca 2014

Brioszki z kremem patissiere i truskawkami



Takie brioszki na śniadanie to idealny początek dnia. Wszystko możemy przygotować wieczorem, a rano zabrać się za ich pieczenie. Jeżeli ktoś nie przepada za truskawkami (co raczej jest niemożliwe) może zamienić je na banany, maliny, borówki.. Jak to w kuchni- możliwości cała masa :)

Składniki:

- ciasto na brioche:

50 g świeżych drożdży
80 ml ciepłej wody
450 g mąki
40 g cukru
szczypta soli
3 jajka 
1 żółtko
150 g masła w temp. pokojowej

-krem patissiere:

350 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 żółtka
50 g cukru
30 g skrobi kukurydzianej

15-20 świeżych truskawek przekrojonych na ćwiartki
40 g gorzkiej czekolady
płatki lub słupki migdałowe 

Przygotowanie:

1. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, odstawić. Do dużej miski robota kuchennego wsypać suche składniki, wrzucić pokrojone w kostkę masło oraz jajka. Mieszać przy pomocy końcówki z hakiem (można wyrabiać również ręcznie, dłużej) przez ok. 5 min, aż do powstania jednolitej, nieklejącej się masy.
Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a nawet całą noc.

2. Przygotować krem. Mleko podgrzewać razem z ekstraktem waniliowym. W oddzielnej misce ubijać trzepaczką żółtka z cukrem przez 3-4 min, dodać skrobię. Gorące mleko wlać do miski z masą żółtkową i szybko wymieszać, aż do połączenia się składników. Krem z powrotem przelać do rondelka i podgrzewać go na średnim ogniu, cały czas mieszając, by nie spalić. Gotować aż zgęstnieje. Zdjąć z palnika, odstawić do ostudzenia. Następnie przykryty folią wstawić do lodówki, również na 6 godzin lub dłużej.

3. Po wyrośnięciu ciasta wyjąć je z lodówki. Piec nagrzewać do 180 st. Ciasto podzielić na ok.15 równych części. Wszystkie formować na okrągłe bułeczki, na których środku zrobić wyraźne zagłębienie, wypełnić je kremem. Bułeczki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Każdą z nich posmarować białkiem przy użyciu pędzelka kuchennego. Piec przez 20 min na złoty kolor. Po upieczeniu brioszek, na każdej z nich układać po 4 ćwiartki truskawek. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej,a następnie finezyjnie polać nią bułeczki. Wszystkie posypać również płatkami migdałowymi.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz