sobota, 10 maja 2014

Strucla z serem

Tak, tak, tak. Czas wracać po maturalnym 'odpoczynku'. Dużo się działo, wciąż właściwie dzieje, ale nie można przesadzać. Więc jestem z pyszną struclą serową. 
Czekałam na to długo. Już za chwile koniec matur i czas układać sobie życie bez nauki. To naprawdę dziwne uczucie, wracać do domu i nie musieć już nic robić- czasem czuję się wręcz zagubiona. Nie polecam nikomu roku maturalnego, poświęcasz cały swój czas i wysiłek na jakieś marne dwie godziny, które i tak okazują się być sprawdzeniem w 70% tego, czy masz szczęście. Dlatego chwilami żałuję, że nie zajmowałam się czymś lepszym niż nauką. Oczywiście nie znaczy to, że nie gotowałam. W kuchni było mnie pełno, zwłaszcza tuż przed samą maturą. I to naprawdę dobry pomysł na odstresowanie, polecam ! Piekłam przepyszne rzeczy, próbowałam nowych pomysłów, bywałam w fajnych miejscach, ale czuję, że dopiero teraz się odrodzę i zacznę odkrywać kulinarne zakątki pełną parą.


Składniki:

- ciasto drożdżowe:
230 ml mleka
40 g drożdży
100 g cukru
500 g mąki
3 żółtka
70 g masła
2 łyżki jogurtu greckiego (lub naturalnego)

- masa serowa:
400 g białego twarogu
5 łyżek cukru
2 żółtka
ekstrakt waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią

-kruszonka:
100 g mąki
60 g miękkiego masła
60 g cukru

Przygotowanie:

1. Mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Zamieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier. Gdy mleko z drożdżami potroi swoją objętość wlać je do miski z mąką. Wbić żółtka, dodać jogurt, wszystkie składniki wyrabiać ręcznie (lub przy użyciu robota kuchennego) . Masło roztopić i gdy ostygnie wlać je do reszty ciasta, dalej wyrabiać przez ok 7 min. Jeżeli  ciasto będzie zbyt klejące dosypać mąki. Zagniecione ciasto drożdżowe odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 2h.

2. Na masę serową wymieszać wszystkie składniki. Przygotować kruszonkę- wyrabiać ręcznie masło, mąkę i cukier tak, bo powstały grudki.

3. Gdy ciasto wyrośnie, nagrzać piec do 180 stopni. Blat oprószyć mąką i wyłożyć na nim wyrośnięte ciasto. rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Na cieście równomiernie rozsmarować masę serową pozostawiając 3 cm wolne od brzegu. Zwinąć w rulon, zakleić brzegi i przekroić go na pół (wyjdą dwie strucle). Środek każdej drożdżówki rozciąć ostrym nożykiem, do połowy głębokości. Strucle posypać kruszonką i wstawić do pieca na ok 30-40 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz