niedziela, 16 lutego 2014

Czekoladowe brownie na precelkowym spodzie


Brownie czekoladowe zrobione na spodzie ze słonych precelków. Wierzch również jest słodko-słony. Jest to jedno z moich ulubionych połączeń- solony karmel i czekolada. Zjem i wypiję wszystko, co ma taki smak: lody, ciasta, ciasteczka oraz kawę. Mam nadzieję, że Wam również posmakuje- w tym czy innym z moich przepisów .

Składniki:


1/2 szklanki mąki

1 szklanka rozdrobnionych precelków
1/2 szklanki cukru brązowego
70 g masła
1/4 szklanki sody oczyszczonej

200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
1/4 szklanki wody
1 i 1/3 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/3 szklanki mąki

szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
60 g mlecznej czekolady
8 krówek+ 2 łyżki śmietanki kremówki
40 g posiekanych orzechów pecan
sól

Przygotowanie:

1. Piec nagrzać do 190 stopni. Precelki rozdrobnić (pokrioć lub w robocie kuchennym). Cukier ucierać z masłem gladką masę, dodać sodę oczyszczoną oraz wmieszać precle. Masą wyłożyć spód prostokątnej blachy i piec ją przez 10 min.

2. Gorzką czekoladę, masło oraz wodę rozpuszczać w garnku, aż wszystkie składniki stworzą jednolitą konsystencję. Cukier, sól i cynamon ubijać mikserem z jajkami. Dodać wanilię oraz rozpuszczoną czekoladę z rondelka. Dokładnie wymieszać, na koniec dodawać stopniowo mąkę. Masę na brownie przelać na upieczony spód i wszystko piec dalej przez kolejne 30 min.

3. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. W rondelku grubym dnie rozpuszczać krówki połączone ze śmietanką. Czekoladę natomiat rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotową polewą oraz czekoladą oblewać finezyjnie powierzchnię brownie. Wszystko posypać delikatnie solą morską oraz pokrojonymi orzechami pecan.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz