niedziela, 11 maja 2014

Ciasto lane z rabarbarem

Czas zajadać się (choć może bez przesady!) rabarbarem, czy też inaczej rzewieniem. Od niedawna mamy na niego sezon i warto włączyć go do naszej kuchni. To warzywo, nie owoc, jedzone właśnie w zbyt dużych ilościach może prowadzić do wypłukiwania z organizmu wapnia. Ale spokojnie ilości zjedzone w cieście zdecydowanie nie zaszkodzą, a posmakują. Rabarbar ma orzeźwiający, kwaskowaty smak, który świetnie komponuje się ze słodkimi wypiekami. Do dzieła ;)
-Ciasto:
200 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150 g miękkiego masła
130 g cukru

3 jajka
500 g rabarbaru


-Kruszonka:
50 g masła w temp. pokojowej
2 łyżeczki imbiru w proszku
50 g cukru brązowego
100 g mąki


Przygotowanie: 


1. Okrągłą formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować ciasto: 3 jajka ubijać z cukrem na puszystą pianę, masło roztopić i lekko ostudzone wlać do ubijającej się masy. Następnie dodawać stopniowo mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.

2. Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki. Składniki na kruszonkę wymieszać w oddzielnej miseczce, wyrabiać ręcznie, aż pojawią się grudki.

3. Ciasto wyłożyć do formy, na nim ułożyć rabarbar i wszystko posypać kruszonką. Piec na złoty kolor przez ok. 40 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz