Czas zajadać się (choć może bez przesady!) rabarbarem, czy też inaczej rzewieniem. Od niedawna mamy na niego sezon i warto włączyć go do naszej kuchni. To warzywo, nie owoc, jedzone właśnie w zbyt dużych ilościach może prowadzić do wypłukiwania z organizmu wapnia. Ale spokojnie ilości zjedzone w cieście zdecydowanie nie zaszkodzą, a posmakują. Rabarbar ma orzeźwiający, kwaskowaty smak, który świetnie komponuje się ze słodkimi wypiekami. Do dzieła ;)
-Ciasto:
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150 g miękkiego masła
130 g cukru
3 jajka
500 g rabarbaru
-Kruszonka:
50 g masła w temp. pokojowej
2 łyżeczki imbiru w proszku
50 g cukru brązowego
100 g mąki
Przygotowanie:
1. Okrągłą formę
na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować ciasto: 3 jajka ubijać z cukrem na puszystą pianę, masło roztopić i lekko ostudzone wlać do ubijającej się masy. Następnie dodawać stopniowo mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
2. Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki. Składniki na kruszonkę wymieszać w oddzielnej miseczce, wyrabiać ręcznie, aż pojawią się grudki.
3. Ciasto wyłożyć do formy, na nim ułożyć rabarbar i wszystko posypać kruszonką. Piec na
złoty kolor przez ok. 40 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz