poniedziałek, 12 maja 2014

Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną



Ciekawe ciasto czekoladowe, bo zrobione na bazie kaszy gryczanej. Nie jest za słodkie i na pewno zdrowsze niż tradycyjne brownie. Migdały można zamienić na np posiekane orzechy włoskie, nerkowca a może nawet wiórki kokosowe, sami zaeksperymentujcie!Przepis pochodzi z tej strony, ale z delikatnymi modyfikacjami.

Składniki:

200 g kaszy gryczanej
100 g cukru brązowego
4 jajka
130 g gorzkiej czekolady
150 g masła
50 g mąki
50 g płatków migdałowych
50 g czekolady mlecznej (drobno posiekanej)

dżem wiśniowy z całymi owocami (np. Frużelina lub domowy)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Kaszę gryczaną ugotować, a następnie dokładnie zmiksować na gładką masę (gdy pozostaną grudki- nic nie szkodzi). Gorzką czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej razem z masłem.

2. Jajka ubijać na sztywno z cukrem przy pomocy miksera. Stopniowo dodawać do nich rozpuszczoną czekoladę z masłem, a następnie wmieszać masę z kaszy gryczanej. Dodać płatki migdałowe, mąkę oraz posiekaną mleczną czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

3. Masę przełożyć do prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzchu poukładać równomiernie wiśnie z dżemu. Piec przez 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz