Rozpływające się w ustach serniczki z Oreo, zniknęły szybciej niż myślałam. Bardzo proste, bardzo pyszne, róbcie bardzo często ! Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
przepis na 20 babeczek
28 ciasteczek Oreo
300 g zmielonego twarogu
1/3 szklanki cukru
2 jajka
200 g białej czekolady
1/3 szklanki śmietanki 36%
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
1. Piec rozgrzać do 160 st. Przygotować formę do muffiek, wyłożyć ją papilotkami i na dnie każdej z nich włożyć jedno całe ciastko Oreo. Pozostałe 8 ciasteczek pokroić na drobne kawałki. Twaróg ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodać jajka i wciąż ubijać.
2. Białą czekoladę połamaną na kostki wraz z śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, umieszczając składniki w żaroodpornej misce. Gdy czekolada się rozpuści dodać ją do masy serowej, wymieszać mikserem. Na koniec wsypać pokrojone ciasteczka Oreo i wmieszać je drewnianą łyżką.
3. Formy muffinkowe wypełniać masą serową do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika na 20 min. Po upieczeniu schładzać serniczki jeszcze przez co najmniej 2 godziny w lodówce.
Polecam wersję z Hitami orzechowymi :)
OdpowiedzUsuń