wtorek, 11 lutego 2014

Makaroniki snickersowe

Kiedy tęsknię za Paryżem, to na smutki lubię upiec sobie makaroniki, żeby przywrócić smak tego cudownego miasta. Choć moje to z pewnością nie te z Laduree, to jednak mają coś w sobie. Z wierzchu chrupkie, ale gdy włożymy je do ust, rozpływają się w ustach..
Kto kiedykolwiek próbował je robić na pewno wie, że niełatwo jest je przygotować tak, jak należy. Same przepisy nie są trudne, jednak liczy się chyba wyrobienie. Każde nieudane makaroniki uczą, na co powinniśmy zwrócić uwagę piekąc je kolejnym razem. Aż w końcu zaczną Wam wychodzić. Uwierzcie w siebie i próbujcie je upiec, bo są tego warte. Tu wersja snickersowa;)

Składniki:

145 g białek (z około 4 jajek)
50 g cukru

20 g kakao
130 g drobno zmielonych migdałów
220 g cukru pudru

2 batoniki Snickers
250 g serka mascarpone
3 łyżki gotowej masy krówkowej
1 płaska łyżka cukru pudru
szczypta soli

Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 165 stopni. Białka ubijać na sztywną pianę przy pomocy robota kuchennego, na wysokich obrotach. Po ok. 2 minutach, gdy białka znacznie zesztywnieją, dodawać stopniowo cukier.
Cukier puder, kakao oraz migdały połączyć i ewentualnie przesiać przez sitko, by upewnić się, że nie ma żadnych większych grudek.

2. Mieszankę przesypać do miski z ubitymi białkami. Używając gumowej szpatułki, zamaszystymi i energicznymi ruchami wymieszać wszystkie składniki, by pozbyć się powietrza z piany. (Wystarczy około 30 ruchów, by uzyskać dobry rezultat). Ciasto makaronikowe przełożyć do rękawa cukierniczego i odstawić na 20 min. 

3. Dwie duże blachy do pieczenia wyłożyć papierem, po odczekaniu 20 min wyciskać równe okrągłe makaroniki o średnicy ok. 3,5 cm. Kilkakrotnie mocno stuknąć blachą o blat, tak by makaroniki spłaszczyły się, a na ich powierzchni nie było żadnych pęcherzyków powietrza. Pozostawić na kolejne 20 min. Wstawić do piekarnika i piec przez 13-15 min.

4. Po upieczeniu wyjąć makaroniki z pieca i odstawić do całkowitego ostygnięcia, nie zdejmując ich z blachy. W międzyczasie przygotować nadzienie ubijając mikserem ser mascarpone, cukier puder oraz masę krówkową. Snickiersy przekroić wzdłuż, a następnie wszerz, w cienkie paseczki. 

5. Każdy makaronik to dwa upieczone beziki, przełożone warstwą kremu oraz 3 kawałkami pokrojonego Snickersa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz