wtorek, 4 lutego 2014

Biszkoptowa rolada z malinami

Przygotowujemy ją krótko, a jemy jeszcze szybciej. Do zrobienia na co dzień , ale pięknie może się również prezentować na specjalne okazje. Pracy jest niewiele. Najlepiej , gdy dysponujemy świeżymi malinami, niestety zimą masowo muszę kupować te mrożone. Rolada jest lekka i puszysta, dopóki nie staniemy na wadze, to pewnie nawet nie poczujemy, że już całą ją zjedliśmy ! ;)

Składniki:

4 jajka
125 g cukru
80 g przesianej mąki

300 g malin do musu + 100 g 
4 łyżki cukru

300 ml śmietanki kremówki 36%

10 g żelatyny-fix deserowej w proszku

Przygotowanie:

1. Maliny zmiksować w blenderze, dodając cukier. Żelatynę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i wymieszać ją z musem malinowym , wstawić do lodówki do schłodzenia. Przygotować biszkopt.

2. Jajka ubijać z cukrem na wysokich obrotach miksera, aż piana będzie bardzo, bardzo puszysta. Dodawać porcjami mąkę, którą wmieszać delikatnie gumową szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Piekarnik nagrzać do 190 st. Blachę o wymiarach 20x30 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec przez ok. 8 min.

3. Przygotować kawałek papieru do pieczenia (o wymiarach biszkoptu), posypać go cukrem pudrem. Na niej ułożyć upieczony i ostudzony biszkopt. Ubić śmietankę na sztywno, a następnie wmieszać przygotowany mus malinowy. Na biszkopcie rozsmarować krem, na nim ułożyć pozostałe maliny. Zwijać w roladę. Z góry ozdobić malinami i ewentualnie listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz