wtorek, 4 lutego 2014

Domowa granola



Śniadanie preferuję na słodko. Jeżeli nie jest to jedno z pieczonych wieczorami ciast, to jest to właśnie granola z jogurtem, owocami czy dżemem. Przepis jest naprawdę prosty, składniki pożywne, a przygotowana porcja powinna starczyć Wam na długo. Z resztą nie ma to jak domowe produkty, wszystko sprawdzone i bez sztucznych dodatków! Koniecznie spróbujcie, na dobry początek dnia.:)

Składniki:

100 g pestek słonecznika
100 g orzechów włoskich
100 g pestek z dyni
100 g płatków migdałowych
300 g płatków owsianych
100 g płatków orkiszowych
1 łyżka oleju
2 łyżki miodu
4 łyżki golden syropu
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki cukru brązowego
żurawina suszona

Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Wszystkie pestki i płatki owsiane oraz orkiszowe z wyjątkiem migdałów przesypać do dużej miski. Olej, cukier, miód, cynamon i golden syrop podgrzewać w rondelku aż składniki się dobrze połączą. Przelać syrop do suchych składników i wymieszać. Mieszankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec wszystko przez godzinę na złoty kolor, a na 20 min przed końcem dodać płatki migdałowe. Po upieczeniu dodać suszoną żurawinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz