poniedziałek, 3 lutego 2014

Jabłecznik ze śmietaną pod cynamonową kruszonką

 
Jabłecznik to zawsze dobry pomysł. Zwłaszcza, gdy jest z cynamonem i orzachami. Tu wariacja z przepisu Marthy Steward, oczywiście ze zredukowaną ilością cukru. To niesamowite jak słodkie ciasta potrafią zjeść Amerykanie! z każdej części przepisu zabrałam prawie po połowie szklanki cukru, a ciasto nadal jest wystarczająco słodkie. Do kruszonki możecie dodać nie tylko orzechy włoskie, ale i migdały czy orzechy nerkowca. Oby przyjemnie chrupało ;)

Składniki:

-spód:

1 i 2/3 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżka cukru
120 g masła
1/4 szklanki lodowatej wody

-kruszonka:

1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki
sól
1/2 łyżeczki cynamonu
100 g masła
1 szklanka orzechów włoskich

-nadzienie:

6 jabłek np. Golden Delicious
200 g śmietany 18%
3/4 (lub mniej) szklanki cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 szklanki mąki
2 jajka

Przygotowanie:

1. Wymieszać suche składniki na spód, dodać pokrojone w kostkę masło i ucierać w robocie kuchennym, na koniec dodać wodę. Ugniecione ciasto powinno się nie kleić i tworzyć gładką, zwartą konsystencję.Następnie wylepić nim tortownicę (spód i boki) i wstawić do lodówki, do schłodzenia na 45 min.

2. W międzyczasie przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, a później wymieszać je z pozostałymi składnikami. Ugniatać ręcznie aż masa będzie zwarta. Owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce.

3. W oddzielnej misce wymieszać trzepaczką śmietanę, cukier, cynamon, jaja i mąkę. Obrać jabłka, wyciąć z nich gniazda i kroić na osiem równych części. Jajka wrzucić do śmietanowego nadzienia, wymieszać i odstawić. Piec nagrzać do 200 st.

4. Spód wyjąć z lodówki, nakłuć jego powierzchnię widelcem, oraz wyłożyć na nim nadzienie jabłkowe. Piec w 200 st przez 10 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 st i piec jeszcze 40 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z pieca, a kruszonkę z lodówki. Pokruszyć (lub zetrzeć) ją nad jabłkami tak, by całkowicie je przykryć. Wszystko ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 30-40 min, na złoty kolor.

5. Całkowicie ostudzić przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz