czwartek, 9 stycznia 2014

Sernikobrownie z jagodami



Przepraszam za pisanie tak rzadko, ale cóż poradzić , gdy nie ma się a nic czasu. Obowiązki, święta, ostatnio również trochę wyjeżdżałam, a przede wszystkim matura! Oczywiście nie znaczy to, że nie gotuję. Gotuję i to codziennie, tak bardzo chciałabym wszystko Wam pokazać, ale naprawdę ledwo się wyrabiam. Co tylko uda mi się uchwycić aparatem obiecuje, że będzie się tu pojawiać . Wczoraj wieczorem upiekłam to proste, ale jakże dobre sernikobrownie z serkiem mascarpone i jagodami, które każdy skubnął na śniadanie. Czekolada i serniki zawsze smakują , więc polecam skorzystać właśnie z tego przepisu :)
Składniki:

Czekoladowy spód:
300 g gorzkiej czekolady np. Wedel
200 g masła
150 g cukru
4 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g mąki pszennej

Masa serowa:
400 g serka mascarpone
50 g cukru
1 jajko
1 łyżka mąki

300 g jagód (ja dałam mrożone)

Przygotowanie:

1. Jeżeli używamy mrożonych jagód należy je wcześniej rozmrozić. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Masło i połamaną na kosteczki czekoladę podgrzewać w rondelku o grubym dnie aż wszystko się roztopi i połączy (co chwila mieszać drewnianą łyżką). Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Stopniowo wlewać do niej masę czekoladową, wszystko mieszać mikserem, a następnie dodać także mąkę . Dokładnie wymieszać i przelać do formy.

3. Wszystkie składniki na masę serową dobrze ubijać przez ok. minutę i wykładać ją równomiernie na masę czekoladową, dokładnie ją przykrywając. Następnie pokryć wierzch ciasta jagodami, delikatnie je wciskając do środka. Wstawić do pieca na ok. 20-25 min. Po upieczeniu ostudzić, a następnie schładzać w lodówce przez co najmniej godzinę .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz