poniedziałek, 30 grudnia 2013

Linzertorte- tarta malinowa

Tarta jest pyszna i delikatna, zrobiona na kruchym cieście o cynamonowym smaku. Najlepiej smakuje z domową konfiturą, gdy jednak takiej nie mamy, możemy ją kupić i wyjdzie równie dobrze:) Uwaga, ciasto robimy z ugotowanymi żółtkami, więc będzie bardziej kruche niż zwykle . Przepis na podobieństwo tarty Pierre'a Herme.

Składniki:

-kruche ciasto:

2 jajka
200 g masła
50 g drobnego brązowego cukru
200 g mąki pszennej
40 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu

oraz:
400 g  dżemu malinowego
1 roztrzepane jajko do posmarowania

1. Ugotować jajka na twardo. Masło ubijać z  cukrem na puszystą masę, mąkę wymieszać w   oddzielnej misce z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Ugotowane jajka ostudzić pod zimną wodą, obrać, przekroić na pół i wyjąć z nich żółtka. Żółtka dodać do masła, wymieszać mikserem, a następnie stopniowo wmieszać również mieszankę mączną. Gotowe kruche ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

2. Nagrzać piec do 180 stopni. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek, a następnie przełożyć do formy na tartę o średnicy ok 23 cm (lub bezpośrednio wylepiać formę ciastem, bez rozwałkowywania, tak by pokryć jej całą powierzchnię). Nadmiar ciasta odłożyć na bok. Spód nakłuć widelcem. Wyłożyć na niego równomiernie sklepowy lub własnej roboty dżem malinowy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na cienkie paski. Układać kratkę na powierzchni konfitury.
Z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem przy użyciu pędzelka kuchennego. Wstawić do pieca na ok. 40 min. Przed podaniem ostudzić. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz