poniedziałek, 13 stycznia 2014

Tarta z masą jogurtowo-jagodową


Kolejne ciasto z wykorzystaniem jagód, do których ostatnio mam słabość. Można jeszcze bardziej oszczędzić na cukrze, bo ciasto wychodzi całkiem słodkie.:) W oryginalnym przepisie zamiast jogurtu jest śmietana, ale chyba wolicie jednak moją "lżejszą" modyfikację, prawda?;)

Składniki:

3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
ok.200 g masła
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżki wody

4 jajka
3/4 szklanki cukru
370 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

300 g jagód

Przygotowanie:

1. Jeżeli używamy mrożonych jagód, to wyjąć je do rozmnożenia co najmniej pół dnia przed przygotowywaniem ciasta.

2. Przygotować formę do tart lub (nie za dużą) prostokątną blaszkę do pieczenia. Przygotować ciasto na spód. Suche składniki połączyć z masłem i mieszać wszystko w robocie kuchennym lub ręcznie, aż zacznie tworzyć się zwarta masa, gdy ciasto będzie jeszcze zbyt suche- dodać 1-2 łyżki wody. Gotowym ciastem wyłożyć dno i boki formy ok. 3 milimetrową warstwą. Pozostałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i razem z wyłożoną formą wstawić do schłodzenia do lodówki na 20 min (podczas chłodzenia rozgrzewać piec do 180 st.) Wyjąć, nakłuć całą powierzchnię spodu widelcem i piec go przez 15 min.

2. W międzyczasie zrobić nadzienie: jajka ubijać z cukrem mikserem na puszystą pianę, sypnąć soli, stopniowo dodawać mąki i na koniec gęstego jogurtu (ja dałam Activia). Wszystko dobrze połączyć. Jagody, jeżeli mrożone -odcedzić na sitku i następnie dodać do przygotowanej masy. Zamieszać drewnianą łyżką tylko kilka razy.

3. Ciasto w folii wyjąć z lodówki, po 15 min spód z piekarnika. Wylewamy na niego nadzienie jagodowe, a z reszty kruchego ciasto zrobić kruszonkę- z ciasta odrywać małe kawałeczki, którymi posypać wierzch tarty, wszystko wstawić do pieca na 45 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz