Zrobiłam je w ciągu tego tygodnia już trzeci raz, więc są naprawdę przepyszne. Kupując gotowe ciasto francuskie zapominamy o katorgach jakie mogą towarzyszyć przygotowywaniu go samemu i czas przygotowania rożków znacznie się skraca. :) Nadzienie ma delikatnie cytrynowy posmak, a dodany dżem może być właściwie dowolny- w przepisie podałam żurawinowy lub wiśniowy, bo takie wariacje jak na razie robiłam. Gorąco polecam!
450 g gotowego ciasta francuskiego
70 ml śmietanki kremówki
200 g trzykrotnie zmielonego twarogu
4 płaskie łyżki cukru pudru
1 jajko
skórka z połowy cytryny
dżem żurawinowy/wiśniowy ( z całymi owcami )
1 jajko
lukier (sok z 1/2 cytryny+cukier puder - wymieszać do białej, gęstej konsystencji)
Przygotowanie:
1. Jeżeli ciasto francuskie było mrożone, odmrozić je odpowiednio wcześniej. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Ciasto wyłożyć na delikatnie posypanym mąką blacie i podzielić na równe kwadraty (mi wyszło 12 kwadratów)
2. Śmietankę przelać do większej miski i ubijać ręcznie, przez ok 2-3 min, by delikatnie zgęstniała. Stopniowo dodawać ser i dokładnie wymieszać. Wbić jajko, wsypać cukier oraz dodać startą skórkę z cytryny. Wszystko doprowadzić do jednolitej konsystencji, cały czas energicznie mieszając metalową trzepaczką.
3. Na środku każdego kwadratu wykładać łyżkę przygotowanego sera oraz 3-4 żurawiny/wiśnie z dżemu, a jego krawędzie posmarować rozbełtanym jajkiem, by lepiej się sklejało. Zamykać kwadraty po przekątnej i dociskać brzegi widelcem. Również z wierzchu posmarować jajkiem, używając pędzla kuchennego. Piec przez 20 min na złoty kolor. Przygotować lukier i polać nim upieczone pierożki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz