środa, 11 grudnia 2013

Ciasto marchewkowe z powidłami śliwkowymi


Naprawdę wyśmienite ciasto marchewkowe, może posmakować nawet tym, którzy ciast marchewkowych nie jadają. Ma w sobie świąteczny nastrój, spowodowany dodaniem przypraw jak do piernika. Przełożyłam je domowej roboty powidłami śliwkowymi, ale możecie zastąpić je kupczymi lub innym ulubionym dżemem.. choć ten pasuje niezwykle dobrze;) Ciasto przypomina piernik, więc również nie będzie szybko traciło swojej przydatności. Gdy jednak chcemy przygotować je na jakiś czas przed podaniem, to dopiero w dniu serwowania pokrywamy serkiem z wierzchu. Gorąco polecam do przygotowania na Boże Narodzenie! :)

Składniki:

3 średniej wielkości marchewek
1 i 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
3 duże jaja
1/2 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru
2 łyżki płynnego miodu
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 płaskie łyżki kakao
szczypta soli

powidła śliwkowe, najlepiej domowej produkcji (ok. 300 g lub więcej)

150 g serka Philadelphia
2,5 łyżki masła w temp. pokojowej
1 łyżka cukru pudru 

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować okrągłą formę (o średnicy 26 cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawy wymieszać w dużej misce. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach, orzechy posiekać. W drugiej misce mikserem ubijać jajka z cukrem, pod koniec ubijania dodać płynny miód oraz olej.

2. Do jajecznej mieszanki stopniowo dodawać mąkę z przyprawami, a kolejno marchew oraz orzechy i wszystko wymieszać już drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy i piec ciasto przez ok.45 min.

3. Masło, serek i cukier puder dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Gdy ciasto się upiecze, odstawić je do ostygnięcia na około 20 min. Po tym czasie ostrożnie przekroić ciasto na dwa równej grubości placki. Spód przełożyć powidłami śliwkowymi i przykryć drugim blatem.Wierzch równomiernie pokryć przygotowaną wcześniej masą serową .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz