wtorek, 10 grudnia 2013

Blondie z Orange Curd


Tzw. "Blondie" to odpowiednik znanego nam dobrze czekoladowego Brownie, ale z wykorzystaniem białej czekolady. Ciasto jest też bardziej puszyste i rozpływające się w ustach od swojego brązowego kolegi. Znakomicie pasuje do lekko kwaskowatego orange curdu. Ten pomarańczowy krem, poza bycia dodatkiem do ciasta, może być również wykorzystywany do innych potraw czy po prostu do posmarowania porannych tostów. Smacznego!

Składniki:

150 g drobno pokrojonej białej czekolady
80 g masła
1/3 szklanki cukru
2 jajka
3/4 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki grubo posiekanych całych migdałów
30 g białej czekolady pokrojonej w kosteczkę
30 g ciasteczek owsianych np. BelVita (połamanych na dość małe kawałki)


sok + skórka z 2 pomarańczy
3 żółtka
100 g masła
90 g cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej

 Przygotowanie:

1. Zrobić orange curd. Z pomarańczy zetrzeć skórkę oraz wycisnąć cały sok przelać do garnuszka i dodać pozostałe składniki. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając (!) tak, by nie przypalić. Kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, natychmiast zdjąć z palnika. Krem przelać do miseczki, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce na czas przygotowywania ciasta.


2. Piec nagrzać do 180 st. 150 g białej czekolady i masło rozpuścić w rondelku do powstania jednolitej masy. Cukier ubijać z jajkami na puszystą pianę, stopniowo dodawać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Wlać rozpuszczoną z masłem białą czekoladę. Na koniec wmieszać drewnianą łyżką pozostałą pokrojoną czekoladę, migdały i ciasteczka. Ciasto przelać do małej, wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formy. Wstawić do pieczenia na ok. 30 min.


3. Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie rozsmarować na jego wierzchu wcześniej przygotowany orange curd.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz