środa, 4 grudnia 2013

Ciasteczka "Everything"

Ciasteczka Everything, czyli ciasteczka ze wszystkim. Suszone owoce, czekolady, krówka i orzechy.. I wcale nie jest tego za dużo. Proste w wykonaniu, idealne do ciepłego mleka czy kawy na podwieczorek.

Składniki:

200 g masła 
200 g cukru trzcinowego
1 duże jajko
330 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
po 30 g gorzkiej, mlecznej i białej czekolady
50 g suszonej żurawiny
50 g orzechów pecan (ewentualnie włoskich, migdałów)
50 g krówek

Przygotowanie:

1. Piec nagrzewać do 180 stopni. Masło ucierać mikserem z cukrem na gładką i puszystą masę. W międzyczasie pokroić w  małą kosteczkę czekolady, orzechy i o ile to możliwe pokroić ciągnące się krówki.

2. Do masła dodać jajko i wciąż mieszać. Wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodać pozostałe składniki i wymieszać je z ciastem drewnianą łyżką, (nie mikserem). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, używając łyżki do lodów , układać porcje masy i lekko rozpłaszczać je dłonią, pozostawiając ok. 4 cm odstępy.
Ciastka piec przez 15 min, na złoty kolor. Po wyjęciu z pieca pozostawić do ostygnięcia jeszcze na kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz