czwartek, 7 listopada 2013

Tarte Tatin


Jak dla mnie najlepsza forma szarlotki- odwrócona tarta, pochodząca rzecz jasna z Francji. Czasem niektóre jabłka mogą nam wypaść przy przekładaniu jej na talerz, jednak to jest najmniejszy problem, bo zaraz możemy to naprawić :) Dodałam do niej rozmaryn, który znakomicie komponuje się z jabłkami i karmelem. Niebo w gębie!

Składniki:

40 g masła
150 g cukru
1 gałązka rozmarynu
4 średniej wielkości jabłka

200 g mąki pszennej
100 g pokrojonego w kosteczkę masła
1 jajko
szczypta soli
2 łyżeczki wody

Przygotowanie:

1. Zagnieść kruche ciasto. Masło pokroić w kostkę, wrzucić do miski i wyrabiać z całą mąką, solą jajkiem i odrobiną wody. Zagniatać ręką lub w robocie kuchennym. Jeżeli ciasto będzie się kleiło do rąk, dodać jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce.

2. Piec nagrzewać do 200 stopni. Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić na 8 części. W głębokiej patelni rozpuszczać masło z cukrem na średnim ogniu, aż cukier zacznie karmelizować. Uważnie pilnować, by nie spalić. Układać jabłka wokół patelni zaczynając od krawędzi, zapełniając powierzchnię aż do środka.  Smażyć ok. 10 min, z góry posypać listkami świeżego rozmarynu, jabłek nie przewracać. Pod koniec smażenia wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na cienki, okrągły placek (większy niż średnica patelni). Zdjąć patelnię z ognia. Jabłka nakryć ciastem, a za długie krawędzie zawijać do środka. Wierzch naciąć kilkakrotnie i wszystko wstawić do pieca na 30 min.

3. Po upieczeniu przyłożyć duży talerz do patelni i szybko przewrócić wszystko do góry nogami, tak by ciasto znalazło się na talerzu, jabłkami do góry. Jeżeli jakieś jabłka pozostaną przy patelni należy je zebrać i ułożyć na cieście, w jego poprzednie miejsce. Najlepiej podawać z lodami waniliowymi, oczywiście na gorąco! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz