wtorek, 5 listopada 2013

Czekoladowy sernik z nutą pomarańczy


Tym sernikiem w końcu zaspokoiłam swoją mamę na 110%. Jej ulubione połączenie- gorzka czekolada i pomarańcza. Szczerze mówiąc, to nie tylko jej ;) Sernik jest naprawdę prosty w przygotowaniu, ewentualnie można dodać jeszcze więcej skórki pomarańczowej, ale tyle, co podałam, zdecydowania wystarcza:) 

Spód:


250 g ciasteczek czekoladowych(z dziurką)
85 g masła

Masa serowa:

200 g gorzkiej czekolady
skórka i sok z jednej pomarańczy

500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
150 g serka kanapkowego np. Philadelphia
2/3 szklanki cukru
100 g śmietany 22 %
4 jajka w rozmiarze L
1/3 szklanki mąki pszennej

100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 36%
starta skórka z pomarańczy na wierzch

Przygotowanie:

1. Ciasteczka pokruszyć w malakserze i połączyć z masłem. Masę ułożyć równomiernie w okrągłej torownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Piec rozgrzać do 150 stopni.

2. Twaróg i serek dokładnie miksować, by powstała jednolita masa. Dodać śmietanę i cukier, ubijać. Wbijać po jednym jajku, wciąż mieszając. Do rondelka wycisnąć sok z całej pomarańczy, zetrzeć do niego skórkę oraz pokruszyć całą czekoladę. Doprowadzić do roztopienia się czekolady i połączenia się jej z sokiem i skórką. Przelać czekoladę do mieszanki twarogowej i dokładnie wymieszać. 

3. Wyjąć spód z lodówki i wylać na jego powierzchnię masę serową. Do pieca wstawić żaroodporną miskę wypełnioną wodą oraz tortownicę z sernikiem, by piec go na parze (lub jeżeli posiadamy- piec w piekarniku z opcją gotowania na parze) przez około godzinę.

4. Po wyjęciu sernika z pieca, odstawić go do ostudzenia. W tym czasie rozpuszczać czekoladę z śmietanką w rondelku, aż do powstania gładkiej polewy. Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Polać sernik czekoladą, a z wierzchu posypać skórką pomarańczową. Schładzać w lodówce przez co najmniej 2 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz