Składniki:
100 g golden syropu (lub miodu)
150 g cukru trzcinowego
100 g masła
100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
szczypta soli
płaska łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka z 1 cytryny
220 g płatków owsianych
50 g pistacji
50 g orzechów laskowych
50 g pestek słonecznika
100 g migdałów
Przygotowanie:
1. Zagotować w rondelku syrop, masło i cukier,doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wlać mleko skondensowane i gotować jeszcze chwilę na małym ogniu. Dodać przyprawy, sól i startą skórkę z cytryny.
2. Piec nagrzać do 180 st. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, pestki słonecznika i wcześniej rozdrobnione migdały, orzechy laskowe i pistacje. Dokładnie wymieszać wszystko z zawartością rondelka.
Przełożyć na wyłożoną papierem np. kwadratową blachę i piec przez ok.20 min na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz