niedziela, 27 października 2013

Orzechowy Łamaniec / Nut Brittle


Cała orzechowa mieszanka w kruchym,cukrowym odzianiu z dodatkiem suszonej żurawiny. Zdecydowanie polecam do niedzielnej kawki, ale i nie tylko :)  Możecie dodać również inne, ulubione orzechy. Golden syrop możemy kupić w niektórych sklepach lub przygotować go samemu np z tego przepisu. Mąkę też zostawiam do Waszego wyboru, można użyć zwykłej pszennej tortowej lub jak ja- żytniej. ;)

Składniki:

1/2 szklanki pistacji (bez skorupek)
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki orzeszków ziemnych
1/2 szklanki suszonej żurawiny

2/3 szklanki mąki żytniej (lub pszennej)
szczypta soli

100 g masła
2/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki golden syropu

Przygotowanie:

1. Pistacje obrać ze skorupek. Orzechy laskowe podprażyć na patelni i obrać je ze skórek. Na oddzielnej patelni prażyć orzeszki ziemne i migdały. Piec nagrzać do 180 st.

2. W rondelku zagotować 100 g masła, cukier oraz golden syrop, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 min. Dodać mąkę, sól oraz wszystkie orzechy z żurawiną, dokładnie wymieszać. Mniejszą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim wyłożyć całą przygotowaną mieszankę. Wstawić do pieca na 20 min, aż łamaniec uzyska ciemno złoty kolor. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia, aż karmel stężeje. Pokroić na kawałki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz