-ciasto czekoladowe:
6 białek
6 żółtek
200 g cukru
szczypta soli
200 g gorzkiej czekolady
60 g masła
- sernik malinowy:
300 g malin
sok i skórka z jednej cytryny
3 łyżeczki żelfixu do konfitur
1 szklanka cukru
500 g serka mascarpone
250 g śmietanki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Upiec czekoladowy spód. Czekoladę rozpuszczać z masłem w kąpieli wodnej,
W międzyczasie białka ubijać na najwyższych obrotach przez około 2 minuty, następnie stopniowo dodawać 100 g cukru, nadal mieszać, aż piana będzie biała i bardzo sztywna. Żółtka ubijać w oddzielnym naczyniu z pozostałym cukrem przez 5 min. Masę z białek i żółtek delikatnie wymieszać gumową szpatułką i kolejno dodać również rozpuszczoną czekoladę. Masę przelać do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 45 minut. Wyjąć i ostudzić.
2. Do rondelka przełożyć maliny, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier oraz żelfix. Gotować na niskim ogniu przez 30 min, aż zacznie powstawać dość gęsty dżem malinowy. Odstawić do ostygnięcia.
3. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na prawie sztywną pianę, a następnie dodawać po łyżce mascarpone, dokładnie ubijać, by powstał jednolity krem. Na koniec wymieszać z przygotowanymi malinami.
4. Cały sernikowy krem wyłożyć na ostudzone ciasto czekoladowe (które po upieczeniu delikatnie opadnie). Wszystko schładzać przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc. Ozdobić malinami na wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz