poniedziałek, 21 października 2013

Domowa szarlotka


Szarlotka to taki polski klasyczek. Po prostu co jakiś czas musi się pojawiać w każdym domu. I co najlepsze- każda rodzina ma swój przepis. Nasz podaję tu, choć tak naprawdę zazwyczaj robimy to już na oko, z przyzwyczajenia. Jedzona od lat i tak się nie nudzi i jest idealna na jesienne deszczowe wieczory.

Składniki:

2 szklanki mąki
1 żółtko
150 g masła
3 łyżki wody
szczypta soli
1/3 szklanki cukru

6 kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka  imbiru w proszku
4 goździki
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
skórka z 1 cytryny
1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

1. Zimne, pokrojone w kostkę masło ucierać z cukrem, solą, dodać mąkę. Ugniatając wlać wodę i dodać żółtko. Gdy ciasto będzie jednolite, podzielić na 2 części: 2/3 ciasta wyłożyć na prostokątnej blasze (wraz z bokami), a pozostałe zawinąć w folie spożywczą i wszystko wstawić do lodówki na co najmniej 30 min.

2. Przygotować nadzienie. Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda i pokroić na 8 części i każdą z nich przekroić jeszcze na połowę w poprzek. Wrzucić do rondelka z wodą, dodać przyprawy, cukier, miód i skórkę z cytryny. Wszystko gotować przez ok 8-10 min, aż jabłka delikatnie zmiękną i przesiąkną smakiem. Odstawić do ostygnięcia.

3. Piec nagrzać do 180 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na nim odcedzone jabłka, wyjąć goździki. Pozostałe ciasto rozwałkować tak, aby można było wykrajać z niego długie paski (wszystkie o szerokości ok.1,5 cm). Układać je po przekątnej, równolegle do siebie, a kolejno prostopadle, tworząc kratkę. Szarlotkę wstawić do pieca na około 25 min. Polecam na gorąco z lodami waniliowymi;)


1 komentarz: