wtorek, 22 października 2013

Chleb na piwie



Chleb zrobiłam na bazie przepisu z Kwestii Smaku. Nie miałam zakwasu, a bardzo chciałam mieć rano świeży chlebek, na szczęście wpadłam właśnie na ten przepis z użyciem piwa Guinness. Trochę go zmodyfikowałam i trochę się nie wyspałam, bo chleb jak to chleb wymaga od nas czasu. ;)

Składniki:

200 g mąki pszennej 405
200 g mąki żytniej razowej 2000
2 szczypty soli
15 g drożdży
300 g ciemnego piwa Guinness
100/150 g mieszanki pestek (słonecznika, dyni, sezamu)

Przygotowanie:

1. Do dużej miski przesypać obie mąki, dodać sól, pestki i rozkruszyć do niej drożdże. Zalać piwem i wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 12 godzin ( najlepiej zrobić to wieczorem, by rano wstawić chleb do pieczenia ).

2. Po wyrośnięciu ciasta (będzie dość lepkie), przełożyć je na obsypany mąką blat. Trzykrotnie składać na pół i przenieść na delikatnie opruszoną mąką ścierkę tak, by złączenie znalazło się u dołu. Pozostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na ponad godzinę.


3. Pod koniec wyrastania ciasta chlebowego ustawić piec na temperaturę 240 stopni. Do środka wstawić garnek żeliwny lub inne naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec nasz chleb.  Po około 20 min wyjąć gorący garnek z pieca i delikatnie zsunąć do niego chleb ze ścierki. Piec pod przykryciem folii aluminiowej ok. 30 -40 min. Wyjąć z pieca i odczekać aż ostygnie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz