piątek, 23 sierpnia 2013

Tarta z masą migdałową i owocami

Pyyyszna tarta z kwaśnymi owocami i słodką masą migdałową pozwoli choć jeszcze trochę nacieszyć się wakacjami. Wykorzystujcie dostępne owoce, bo niedługo zupełnie nam ich zabraknie !

Ja tymczasem jestem teraz w Niemczech i odbywam praktyki w jednym z hotelów w przeuroczej miejscowości Münster. Przez pierwsze dni przydzielono mi pomoc w kuchni. Codziennie 8 godzin pracy, ciężkiej, brudnej, gorącej, w obcym języku, ale jakże satysfakcjonujacej. Z kuchni wychodzę padnięta i ledwo stoję na nogach, ale zawsze z uśmiechem na ustach. Uwielbiam kuchenne zmęczenie, spowodowane nawałem pracy. A co dokładnie robię ? Przygotowuję śniadania, obieram i kroję warzywa, piekę drobne ciastka, zajmuję się owocami, grzybami, pomagam przy deserach, sprzątam, zmywam, mieszam i mnóstwoooo innych ważniejszych i mniej ważnych rzeczy! Już czekam na kolejne wyzwania ;)

Składniki:

ciasto kruche:

200g mąki pszennej
100g schłodzonego masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko

masa migdałowa:

125g miękkiego masła
80g cukru
2 łyżki płynnego miodu
120g zmielonych migdałów
2 jajka
maliny, borówki, truskawki

Przygotowanie:

1. Przygotować kruche ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać cukier oraz sól i wyrabiać z pokrojonym w kosteczkę masłem. Następnie dodać jajko i wszystko dokładnie wyrobić (ewentualnie dodać więcej mąki). Ciastem wyłożyć formę do tart i schłodzić je w lodówce przez 30 min.

2. Masło ucierać z cukrem na gładką masę, dodać miód, jajka oraz zmielone migdały. Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania gęstej konsystencji. Piec nagrzać do 180 stopni.

3. Na schłodzone kruche ciasto wylać masę migdałową, a nastepnie poukładać na niej świeże owoce (w pasującej nam ilości). Tartę zapiekać przez ok. 40 min.

1 komentarz: