poniedziałek, 15 lipca 2013

Kruche ciasto z dżemem porzeczkowym


Porzeczki przebrane, dżem gotowy, więc czas na ciasto. Najlepiej wykorzystać domowy dżem (owoce + cukier w stosunku 1:1, długo gotowane na niskim ogniu), ale może być również kupiony. Do tego kruche ciasto i tyle, chyba najłatwiejsza rzecz na świecie, a jaka smaczna :)

Składniki:

200 g masła
4/5 szklanki cukru
2 żółtka
szczypta soli
2,5 szklanki mąki

dżem porzeczkowy

Przygotowanie:

1. Masło pokroić na kostkę i ucierać razem z cukrem na gładką masę. Wmieszać żółtka, a następnie dodać sól i stopniowo mąkę. Dokładnie wyrabiać, aż powstanie jednolite ciasto, nieklejące się do rąk (ewentualnie można dodać więcej mąki).

2. Piec nagrzać do 200 stopni. Przygotować prostokątną blachę o wymiarach (24cm x 33cm). Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wyłożyć równomiernie na spód, przykryć ją warstwą dżemu porzeczkowego. Z pozostałego ciasta zrobić kruszonkę na wierzch. Piec przez 12 min na lekko złoty kolor. Ewentualnie opruszyć cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Ciasto pyszne.

    Robi się je ekspresowo . Słodkie i kwaśne zarazem. To idealny kompromis dla mnie (miłośniczki kruszonki) i mojego faceta ( osoby, która niezbyt przepada za słodkim) :)

    dzięki!
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. Poznałam ten przepis dokładnie 10 lat po opublikowaniu go i od razu wiedziałam, że go zrealizuję. Wyszło przepysznie!

    OdpowiedzUsuń