poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Ciasto z kremem cytrynowym



Wymęczę te owoce i znów je wykorzystam. Ciasto jest bardzo letnie i orzeźwiające. Kwaśne dzięki cytrynie i zarazem słodkie, wszystko przyjemnie się komponuje ! Cieszcie się ostanimi dniami wakacji, choć podobno w Polsce pogoda nie jest aż tak sprzjająca. W Niemczech za to słońce, rowerek, świeże powietrze.. ;)

Składniki:

spód:  


380 g ciasteczek "Digestive"
75 g masła

lemon curd:

sok z 2 cytryn
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej 70 g cukru  4 żółtka
60g masła

400 g serka Philadelphia 

świeże owoce 

Przygotowanie:
1. Do blendera włożyć ciasteczka wraz z masłem, rozdrabniać składniki dobrze się połączą. Powstałą masę ułożyć w forme do tart i schładzać w zamrażarce przez 20 min.

2. Przygotować lemon curd. Nad gotującą się wodą umieścić miskę, do której włożyć wszystkie składniki potrzebne do zrobienia kremu. Energicznie mieszać metalową trzepaczką aż masa zacznie gęstnieć i uzyska konsystencje kremu. Następnie zdjąć miskę znad wody i odstawić do ostudzenia.

3. Krem wymieszać dokładnie mikserem z serkiem Philadelphia, wyłożyć wszystko na schłodzony spód, a na wierzchu poukładać owoce. Wstawić do lodówki na ok. godzinę przed podaniem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz