Składniki:
ciasto półfrancuskie z tego przepisu
100 g zmielonych migdałów
100 g cukru pudru
woda
1 jajko
100 ml cukru pudru
1 łyżka wody
gruby cukier perłowy
grubo posiekane migdały
Przygotowanie:
1. Przygotować ciasto półfrancuskie wg przepisu. Wykonać nadzienie mieszając cukier puder ze zmielonymi migdałami i dodając ok. 3 łyżki wody (lub więcej), aby uzyskać w miarę gęstą masę migdałową.
2. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na duży prostokąt ( 24x30cm ). Na środku wyłożyć ok. 8 centymetrowy pas nadzienia migdałowego, nieposmarowane boki nałożyć na siebie, przykrywając nadzienie, delikatnie je ze sobą skleić. Odwrócić ciasto na drugą stronę i pokroić na paski o szer. około 4 cm. Każdy pasek nacinać kilka razy przy dłuższym boku.
3. Grzebyki posmarować rozkłóconym jajkiem i układać na papierze do pieczenia. Delikatnie poodginać wykonane nacięcia, tak aby nadać im wygląd grzebyków. Każde z wierzchu posypać
cukrem perłowym i migdałami. Następnie pozostawić je do wyrośnięcia na ponad godzinę.
grzebyki piec w temperaturze 250 st przez 7 min.
4. Cukier puder rozrobić z wodą aż do uzyskania gęstego lukru. Polać nim delikatnie każdy grzebyk. Wszystkie czynności powtórzyć z drugą porcją ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz