wtorek, 9 lipca 2013

Grzebyki migdałowe

Za mną znów długa przerwa związana z ciągłymi wyjazdami. Postaram się jakoś to nadrobić, ale nic nie obiecuje. Wakacje w tym roku mam niezaplanowane, a więc w każdej chwili mogę gdzieś wybyć. tymczasem wrzucam kolejny przepis z ciasta półfrancuskiego, tym razem na migdałowe grzebyki. Ja je bardzo lubię, są delikatne, lekko kruche i w sam raz słodkie. Z samym ciastem jest trochę zabawy, ale jeżeli znajdziecie czas, to bardzo polecam:)

Składniki:

ciasto półfrancuskie z tego przepisu

100 g zmielonych migdałów
100 g cukru pudru
woda

1 jajko
100 ml cukru pudru
1 łyżka wody
gruby cukier perłowy
grubo posiekane migdały

Przygotowanie:

1. Przygotować ciasto półfrancuskie wg przepisu. Wykonać nadzienie mieszając cukier puder ze zmielonymi migdałami i dodając ok. 3 łyżki wody (lub więcej), aby uzyskać w miarę gęstą masę migdałową.

2. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na duży prostokąt ( 24x30cm ). Na środku wyłożyć ok. 8 centymetrowy pas nadzienia migdałowego, nieposmarowane boki nałożyć na siebie, przykrywając nadzienie, delikatnie je ze sobą skleić. Odwrócić ciasto na drugą stronę i pokroić na paski o szer. około 4 cm. Każdy pasek nacinać kilka razy przy dłuższym boku.

3. Grzebyki posmarować rozkłóconym jajkiem i układać na papierze do pieczenia. Delikatnie poodginać wykonane nacięcia, tak aby nadać im wygląd grzebyków. Każde z wierzchu posypać 
cukrem perłowym i migdałami. Następnie pozostawić je do wyrośnięcia na ponad godzinę.
grzebyki piec w temperaturze 250 st przez 7 min. 

4. Cukier puder rozrobić z wodą aż do uzyskania gęstego lukru. Polać nim delikatnie każdy grzebyk. Wszystkie czynności powtórzyć z drugą porcją ciasta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz