niedziela, 9 czerwca 2013

Biszkopt z owocowy z galaretką


Owocowe ciasto z galaretką na gorące dni. Ciężko mi było sprecyzować czas  przygotowania samej galaretki, ponieważ u mnie zawsze wychodzi zupełnie inny, może to być 1,5h godziny, ale i również 40 min, wszystko zależy od temperatury chłodzenia oraz temperatury dodawanej wody, po protu należy kontrolować jej konsystencję. Moje ciasto jest z truskawkami i jagodami, ale zawsze możecie dodać czegoś więcej :)

Składniki:

4 jajka 
2/3 szkl. + 1 łyżka cukru
2/3 szkl. przesianej mąki

3 galaretki truskawkowe
2 litry wody ( bardzo zimnej )
200 g jagód (mogą być mrożone)
1,5 kg truskawek 

Przygotowanie:

1. Jajka ubijać z cukrem na bardzo sztywną, puszystą, jasną pianę przez ok. 15 min. Stopniowo dosypywać mąkę, ale wmieszać ją gumową szpatułką tak delikatnie, aby piana nie opadła aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do okrągłej formy tortowej i piec w temp 170 st przez ok 40 min.

2. W małym rondelku zagotować 2 szklanki wody i rozpuścić w niej galaretki. Przelać do pozostałej wody ( która musi mieć bardzo niską temperaturę!) i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce np. do lodówki aż galaretka zacznie tężeć, ale nie będzie jeszcze całkowicie sztywna. 

3. Na biszkopt ułożyć owoce. Truskawki wcześniej umyć, obrać i przekroić na połówki, jagód mrożonych nie rozmrażać (wtedy galaretka szybciej stanie). Zalać owoce powoli zastygającą galaretką, a następnie chłodzić całe ciasto w lodówce aż do momentu, gdy całkowicie zesztywnieje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz