piątek, 31 maja 2013

Muffinki pomarańczowo-cytrynowe z białą czekoladą


Chyba najlepsze muffinki jakie mi kiedykolwiek wyszły, przynajmniej tak słyszałam ;) 
Ktoś powiedział mi ostatnio, że ma ochotę na babeczki z pomarańczą i białą czekoladą, więc proszę bardzo. Wszystko robione na żywioł, ale zdecydowanie udanie ! Smacznegooo. :)

Składniki:

2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
160 g roztopionego masła
130 ml maślanki
ok. 350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
70 g białej czekolady
skórka z jednej pomarańczy
skórka z 1/2 cytryny
2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
sok wyciśnięty z połowy cytryny

*polewa
60 g białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%

skórka pomarańczowa i cytrynowa do posypania

Przygotowanie:

1. Do oddzielnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.Jajka ubijać z cukrem na puszystą pianę, dodać cukier waniliowy. Wlać maślankę (opcjonalnie kefir) oraz roztopione masło. wsypać mieszankę mączną i wszystko dokładnie wymieszać.

2. Czekoladę pokroić w kostkę, zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny, wycisnąć sok z pomarańczy: wszystko dodać do przygotowanej masy. Piec nagrzać do 170 st. Formę na 12 muffinek wypełnić papilotkami i wlewać do nich ok.3/4 przygotowanej masy. Piec przez 20 min, na złoty kolor. Wyjąć z pieca i ostudzić.

3. Białą czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej razem ze śmietanką, mieszać aż do uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Oblać nią upieczone i ostudzone muffinki, a z wierzchu delikatnie posypać startą skórką pomarańczową i cytrynową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz