wtorek, 21 maja 2013

Pudding z owocami (rabarbar,jabłko,gruszka)




Wciąż się dużo dzieje, za dużo.. Czekam już z niecierpliwością na nadchodzące wakacje, zwłaszcza , że pogoda w Białymstoku jest teraz niesamowita. Niestety ostatni miesiąc szkoły bardzo wyczerpuje. Zwłaszcza po wyjeździe, o którym muszę Wam koniecznie opowiedzieć ! 

A tymczasem o dzisiejszym cieście :)
Przepis zbudowany jest na bazie przepisu z Kwestii Smaku, lecz z moimi zmianami. Dodaję do ciasta melasy z cukru trzcinowego oraz cynamonu, ciasto ma wtedy intensywniejszy posmak i ma bardziej brązowy kolor. Jeżeli nie posiadanie melasy, to obejdzie się bez (można dodać więcej cynamonu do smaku). Od czasu do czasu robię ten pudding tylko na jabłkach lub tylko gruszkach, zawsze wychodzi bardzo smacznie, jednak to rabarbar wg mnie nadaje mu uroku :)

Składniki:
Przygotowanie ok. 20 min+czas pieczenia

5 gałązek rabarbaru
2 jabłka
1 gruszka

3 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki melasy
200 ml mleka
150 g rozpuszczonego masła
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Przygotowanie:
1. Owoce umyć, jabłka i gruszki obrać. Rabarbar pokroic w ok. 1cm paski, a pozostałe skroić w kostkę. Odstawić

2. Jajka ubijać na wysokich obrotach, dodając stopniowo cukier, aby powstała jasna i puszysta piana. Dodać melasę, cukier waniliowy i cynamon. Przelać melko, a następnie stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszać aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Na koniec wmieszać rozpuszczone i w miarę ostudzone masło.

3. Piec nagrzać do 180 stopni. Owoce ułożyć na dnie prostokątnej, wysmarowanej tłuszczem blaszki i pokryć z wierzchu przygotowanym ciastem. Ciasto piec przez około 30 min. Podawać z lodami śmietankowymi lub opruszone cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz