piątek, 26 kwietnia 2013

Tarta jabłkowa z glazurą miodową


Szybko podaję przepis na cudowną tartę jabłkową i znikam na 2 tyg. :) Wyjeżdżam, ale wrócę pełna nowych kuchennych doświadczeń i inspiracji. Jak znajdę czas będę na bieżąco dzieliła się wrażeniami. Ta szarlotka jest bardzo lekka i wygląda naprawdę ślicznie. Przygotowanie trwa ok 40 min plus czas pieczenia. Pozdrawiaaam :)

Składniki:

160 g mąki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90 g masła
szczypta soli
1/4 szklanki mleka

1 czubata łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
4 średnie jabłka (np. antonówki)
80 ml miodu

Przygotowanie:

1. Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać mleko i pokrojone w kostkę masło. Dokładnie ucierać wszystko rękoma lub robotem kuchennym aż masło się równomiernie rozprowadzi, a cała masa będzie jednolita. Wyłożyć ciastem formę do tarty (23 cm) i wstawić do schłodzenia w lodówce na ok. 20 min.

2. Piec nagrzać do 180 st. Obrać jabłka i wykroić z nich gniazda. W misce wymieszać cukier z cynamonem, odstawić. Dwa jabłka pokroić w drobną kostkę i wymieszać je z mieszanką cynamonową, a pozostałe dwa przekroić na pół, a następnie kroić w cienkie półksiężyce. Na schłodzonym spodzie najpierw ułożyć drobno pokrojone jabłka, a z wierzchu przykrywać je okrężnie półksiężycami. 

3. Miód podgrzać i rozpuścić w rondelku. Pędzelkiem kuchennym rozprowadzić połowę miodu na wierzchu tarty. Piec ją przez ok 50 min aż jabłka lekko się przypieką. Po wyjęciu ciasta z piekarnika jeszcze raz smarujemy wierzch miodem. Proponuję podawać na gorąco z lodami waniliowymi :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz