środa, 17 kwietnia 2013

Muffinki malinowe




Składniki:
na 9 dużych muffinek; czas przygotowania: ok.15 min +35 min pieczenia

+na muffinki:

2 jajka
100 g cukru
270 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml maślanki
90 ml oleju roślinnego
50 g płatków migdałowych
ok. 100 g malin

+na krem:

150 ml śmietanki 36%
200 g serka mascarpone
50 g rozdrobnionych malin
3 łyżki cukru pudru

kolorowe perełki do ozdoby

Przygotowanie:

1. Piec nagrzać do 180 st. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać do jednej miski. W drugiej misce mieszać jajka z cukrem, dolewać olej i maślankę. Mieszając, stopniowo wsypywać mieszankę mączną i ucierać aż do powstania jednolitej masy. Na koniec drewnianą łyżką wmieszać płatki migdałowe i maliny, tak aby ich nie porozpadały.

2. Przygotować formy do muffinek i wyłożyć je papilotkami (jeżeli mamy mniejsze formy, to wyjdzie ok 12 sztuk, większych 9). Papilotki wypełniać masą do ok. 2/3 wysokości. Piec w temp 180 st przez ok. 30-35 min, na złoty kolor.

3. W międzyczasie przygotować krem. Ubijać śmietankę na sztywno, gdy będzie już prawie gotowa, zacząć dodawać serek mascarpone (po jednej łyżce), a następnie cukier puder. Krem powinien być puszysty. Na koniec dodać rozdrobnione maliny i wszystko dokładnie wymieszać, aż krem uzyska różową barwę. Schłodzić go w lodówce.

4. Muffinki po upieczeniu wyjąć z pieca i dokładnie ostudzić. Przed podaniem, na każdej muffince wykładać ok. łyżkę przygotowanego kremu i posypywać go kolorowymi perełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz