czwartek, 11 kwietnia 2013
Tarta cytrusowa
Pyszna tarta na bazie pomarańczy i cytryn, powstała na podstawie przepisu Davida Lebovitza. On jednak podaje wariację na tartę limonkową, jako że tych owoców nie posiadałam, zrobiłam ciasto z użyciem wyżej wymienionych. Wyszła genialnie :)
Składniki:
+spód:
90 g masła
170 g mąki
3 łyżki wody
1 łyżka cukru
szczypta soli
+nadzienie:
3 jajka
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
115 g masła
sok z 1 pomarańczy (+skórka)
sok z 1 cytryny (+skórka)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
+beza:
2 białka
5 łyżek cukru
Przygotowanie:
1. Masło pokroić w kostki i wyrabiać je razem z mąką, cukrem i solą, później dodać wodę. Ciasto zagnieść tak, aby było jednolite i nie kleiło się do rąk. Zawinąć w folię do żywności i wstawić je do lodówki na ok. 30-40 min.
2. Piec rozgrzać do 200 st. Po schodzeniu, wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim formę do tarty. Piec przez 15 min. W między czasie w rondelku rozpuszczać masło z cukrem wraz z dodanym sokiem i skórką z owoców. W misce ubijać jajka z żółtkami na jak najbardziej sztywną pianę.
3. Do ubitych jajek wlewać powoli ciepły syrop, cały czas mieszając. Następnie dodać jeszcze 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Całe nadzienie przelać na upieczony spód i wszystko piec jeszcze ok. 15 min (w 180 st). Na bezę ubijać białka i gdy zacznie tworzyć się biała piana, dodawać stopniowo cukru. Miksować aż do uzyskania bardzo sztywnej konsystencji. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką. Tartę wyjąć na chwilę z piekarnika i ozdabiać wyciskaną bezą jej obwód. Bezę podpalać kuchennym planikiem, aby lekko zbrązowiała z wierzchu. (opcjonalnie wstawić jeszcze na chwilę do pieca)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Umieram za każdym razem jak czytam Twojego bloga... Zuzia, miałabym prośbę, czy mogłabyś w przepisach pisać też ile mniej więcej czasu zajmuje przygotowanie? Będę wdzięczna :-)
OdpowiedzUsuń