środa, 13 lutego 2013

Szarlotka z malinami

Bardzoo dobra szarlotka z przepisu z książki WhitePlate z moimi zmianami :) W domu znikła w kilka chwil , bo jest lekko kwaśnawa, nie za słodka. Przygotowujemy ją również bardzo szybko, więc to sama przyjemność piec takie ciasto. Spróbujcie, a ja idę chorować dalej..

Składniki:

200 g masła
300-350 g mąki pszennej
3 żółtka
szczypta soli
120 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

4 duże kwaśne jabłka
2/3 szklanki cukru (lub mniej)
1 łyżeczka cynamonu
ok. 350 g malin (mogą być mrożone, wtedy je rozmrozić i odcedzić)

Przygotowanie:

1. Składki na spód wyrobić na jednolite ciasto (ręką lub najlepiej robotem kuchennym). Kwadratową blachę wyłożyć prawie całym ciastem, a pozostałe zostawić na wierzch szarlotki. Formę ze spodem wstawić do lodówki.

2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić je do garnka z 1/2 szklanki wody, dodać cynamon oraz połowę cukru, gotować aż jabłka będą dość miękkie. Zdjąć je z ognia i odcedzić na sitku, odstawić na chwilę do ostygnięcia. 

3. Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na nim jabłka, następnie wysypać maliny i wszystkie owoce posypać pozostałym cukrem. Resztę ciasta urywać na małe kawałki i wykładać na wierzchu szarlotki.
Piec przez ok.40 min w temp. 170 st. 

1 komentarz:

  1. Zuzia, jak tu być na diecie jak ty pomysły na takie pyszności podsuwasz?

    OdpowiedzUsuń