czwartek, 7 lutego 2013

Sezamki

 U mnie w domu dziś nie piekliśmy pączków, ani faworków. Dziś miałam ochotę na sezamki :) Wykonałam je wzorując się na przepisie z MoichWypieków. Łatwe w wykonaniu i smakują jak te ze sklepu, polecam !!:)

Składniki:

220 g sezamu
210 g cukru
2 łyżki wody
1 łyżka miodu

Przygotowanie:

1. Cukier i wodę podgrzewać w rondelku, co chwila mieszając, aż cukier się skarmelizuje i uzyska złotawy kolor, wtedy dodajemy łyżkę miodu, mieszamy. W między czasie na suchej patelni prażyć sezam aż się zarumieni. Gdy karmel syrop będzie gotowy, zdjąć go z ognia i wsypać cały sezam, energicznie mieszać.

2. Przygotować papier do pieczenia wyłożyć na nim masę, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować ją na dowolną grubość, u mnie ok. 0,5 cm. Gdy lekko ostygną zdjąć z papieru, a po kilku minutach kroić w prostokąty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz