sobota, 16 lutego 2013

Ciasteczka owsiane z czekoladą

Robimy je w domu dość często, nawet moja młodsza siostra potrafi je robić od kilku już lat, takie są proste i smaczne. Bywały okresy, że piekłyśmy je codziennie, bo schodziły za szybko;) Zamiast masła można dodać margarynę, w przepisie również mówię, że pozbywam się rodzynek z musli, ale jeżeli je lubicie to koniecznie je zostawcie . Smacznego :)

Składniki:
(na ok.25 ciasteczek)

1/2 kostki masła o temp. pokojowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego 
1 jajko
1 szklanka mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki sol
1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów (np. włoskich i migdałów)
1 (lub trochę więcej) płatków musli (ja daję firmy Nestle, ale pozbywam się rodzynek)
1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Przygotowanie:

1. Mąkę, sól i sodę przesiać do miski. Masło ucierać z cukrem mikserem na puszystą masę, dodać jajko oraz cukier waniliowy. Do masła dodać mieszankę mączną i dokładnie wyrobić. Dosypać rozdrobnione wcześniej orzechy oraz musli. Piec nagrzać do 190 st.

2. Pół tabliczki czekolady podzielić na kostki, następnie każdą z nich poćwiartować. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Ciasto formować w niewielkie kulki, układać je obok siebie i spłaszczać, w każdy środek ciastka wbijać czekoladę. Piec je przez ok. 12 min na złoty kolor .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz